BITCOIN 

Bitcoinbitcoin egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, amelyet 2009. január 3-án egy ismeretlen (fórumos nevén Satoshi Nakamoto) bocsátott ki. Általánosan használt megjelölése BTC.

A többi elektronikus fizetőeszköztől eltérően a Bitcoin nem függ központi kibocsátóktól és hatóságoktól, azaz decentralizált. A Bitcoin a peer-to-peer hálózat csomópontjai által tárolt elosztott adatbázisra támaszkodik. Az adatbázis tartalmazza a fizetések adatait, garantálva az elektronikus fizetőeszközökkel szembeni alapvető követelményeket.

A decentralizáltság mellett az anonimitás és átláthatóság egyszerre jellemzi a rendszert. A felhasználók több bitcoin címet létrehozhatnak és nem kell a nevüket, címüket, vagy egyéb személyes információt megadni használatukhoz, a címek tulajdonosára vonatkozó információk nem ismertek. Ha valamilyen oknál fogva a résztvevők nem hozzák nyilvánosságra, hogy az adott címeknek ők a tulajdonosai, szinte lehetetlen őket összekapcsolni. Ugyanakkor, ha egy címről egyszer már kiderült, hogy kihez tartozik, az ahhoz tartozó korábbi tranzakciók is visszakereshetőek. Mivel a tranzakciókat az egész hálózat felé szétküldik a csomópontok, azok teljesen nyilvánosak. Minden végrehajtásra került tranzakció egy óriási főkönyvben van nyilvántartva, amit blokkláncnak nevezünk.  A hálózatot alkotó csomópontok között nincs kiemelt szerepű, a jelenlegi megvalósítás szerint mindegyikük a teljes adatbázist tárolja, így a rendszer bármekkora számú csomópont kiesése esetén is tovább működik.

A bitcoin-ból korlátozott mennyiség áll rendelkezésre, a bitcoin protokoll kimondja, hogy maximálisan 21millió bitcoint lehet bányászni. A bányászott bitcoin-ok felbonthatók kisebb részegységekre is.

Bitcoinnal számos szolgáltatónál lehet kereskedni, illetve folyamatosan nő azon online és offline elfogadóhelyek száma, ahol bitcoinnal fizethetünk.

 

ETHEREUM

Ethereum

Az Ethereum egy nyílt forráskódú, nyilvános, blockchain technológián alapuló kriptopénz, melyben van okos szerződés funkció is. Tehát valójában az Etherum sokkal több mint egy kriptovaluta.  Olyan platform amelynek segítségével különböző alkalmazások készülhetnek a blokkláncra.

Az Ethereum blokklánc értéktokenjét ethernek nevezik, nemzetközi kódja ETH. Kriptovalutákkal foglalkozó tőzsdéken, pénzügyi közvetítőknél kereskedni lehet vele.

Az Ethereum blokkláncban a felhasználók arra törekszenek, hogy Ether-t keressenek, amely utalható a számlák között.   Az Ether-t a fejlesztők az Ethereum hálózaton végbemenő szolgáltatások fizetéséhez is használják.

Az Ethereum létrehozását eredetileg  Vitalik Buterin  kriptovaluta kutató és programozó  javasolta, aki korábban a Bitcoinon dolgozott. A fő cél az volt, hogy egy olyan altcoint hozzanak létre, ami megoldást nyújt a bitcoin működése és használata során jelentkező problémákra mint például a relatíve hosszú tranzakciós idők.

A rendszer 2015. július 30-án 11,9 millió érmével indult. Az első indulás óta az Ethereum több, tervezett protokollváltozáson, mérföldkövön ment keresztül. 

Az Ethereum az okos szerződés funkció segítségével nem csak pénz, de többek között tulajdonjog, vagy részvény cseréjét is megvalósíthatja.  Az okos szerződés egy olyan szerződés, amely az előre meghatározott feltételek érvényesülése esetén azonnal teljesül  és a szerződés megváltoztathatatlan. Az okos szerződés biztonságát és megszeghetetlenségét a hálózat biztosítja, amelyen elkészítették az okos szerződést.

 

LITECOIN 

Litecoin egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, kriptopénz amelyet 2011. október 7-én Charles Lee tett közzé. A Litecoin maximális mennyisége 84 millió LTC. A Litecoin számos hasonlóságot mutat a Bitcoinnal, a köztük levő legfontosabb különbség az új blokkok generálásához használt kriptográfiai algoritmusban van. A Litecoin decentralizált, nem függ központi kibocsátóktól és hatóságoktól.

A Litecoin-t olyan internetes fizetőeszköznek hozták létre, amely gyors, rugalmas és nagyon olcsó szinte zéró költségű fizetési tranzakciókat tesz lehetővé bárhol a világon. Gyorsaságát tekintve kb. 4x gyorsabb mint a bitcoin. Gyors, kiépített hálózat és folyamatos fejlesztés jellemzi, ezáltal biztonságos és stabil kriptovalutának tekintehető.  Különböző digitális pénztárcákban biztonságosan tárolható. Pénzügyi szolgáltatók kereskedési platformjain kereskedni lehet vele.

 

 

DASH 

DASH azaz Digital Cash, jelenlegi nevét 2015. március 25-én kapta.   Eredetileg XCoin (XCO) néven bocsátották ki 2014. január 18-án, majd február 28-án Darkcoinra nevezték át. 

A  DASH, egy nyílt forrású peer-to-peer kriptovaluta, mely rendelkezik a Bitcoin összes tulajdonságával, azoban felhaszálhatósága túlmutat ezen, hiszen számtalan egyéb lehetőséget is magában hordoz, úgy mint például az instant tranzakciók (InstantSend, amely extra gyors visszaigazolási sebességet jelent), privát tranzakciók (PrivateSend, biztosítja a teljes anonimitást) és a decentralizált irányítás (DGBB).  A rendszert folyamatosan fejlesztik annak érdekében, hogy a DASH vonzó alternatíva legyen a hagyományos elektronikus fizetési eszközök helyett.  Többféle pénztárcában tárolható, de kifejlesztésre került a DASH saját wallet-je is.  Pénzügyi szolgáltatók kereskedési platformjain kereskedni lehet vele.  Piaci kapitalizációja és napi forgalma igen jelentős. Többféle kriptopénz alapú bankkártya tudja fogadni, így már most is széleskörben fizethetünk vele.

 

NEO

NeocoinA NEO-t gyakran nevezik a kínai Ethereum-nak, amely az első decentralizált, nyílt forrású kriptovaluta és blockchain platform Kínában. 2014-ben indították útjára AntShares néven. Az alkalmazott technológia révén képes a másodpercenkénti 10.000-es tranzakciószám lebonyolítására.  Működési elve hasonló az Ethereum-hoz, azonban jó néhány dologban el is tér attól.  Egyik jelentős előnye, hogy többféle programnyelvezettel kompatibilis, mint például a Microsoft.net, Java, Kotlin, Go&Phyton. Ez sok fejlesztő helyzetét megkönnyíti például az okos szerződések programozását  illetően. A NEO célja az okosszerződések alkalmazásánák forradalmasítása a többi valuta előnyös tulajdonságainak kombinálása által.

Érdekesség, hogy a NEO tekintetében nincs szükség bányászokra, olyan rendszert használnak amely ösztönöz a Neo hálózat működtetésére. A NEO nem osztható, legkisebb egysége 1.

A NEO élen szeretne járni az okos gazdaság megvalósításában.

A NEO által megálmodott okos gazdaság alappillérei a digitális vagyon, a digitális személyazonosság, és az okos szerződések. A NEO egy non-profit, közösségi alapú blokklánc projekt amely blokklánc technológiát és digitális személyazonosságot használ, hogy digitalizálja a vagyontárgyakat, kezelje ezeket a digitális vagyontárgyakat okos szerződések segítségével és célja, hogy ezáltal létrehozzon egy okos gazdaságot.

 A NEO az elmúlt időszakban jelentős értéknövekedést produkált. A projectre és az árfolyamára azonban kihatnak azok a kriptopiaci  szabályozások és korlátozások, amelyeket Kína sorra vezet be az utóbbi időben.

Több pénzügyi szolgáltató kereskedési platformján kereskedhető.

 

RIPPLE

RipplecoinA Ripple az utóbbi időben vált egyre ismertebbé, miután felküzdötte magát a top coinok közé és  piaci kapitalizációja januárban átlépte a 100 milliárd dolláros határt.

A Ripple a Bitcoin-hoz hasonlóan a blockchain technológiát használja, annak is a legfejlettebb változatát.

Célja a jelenlegi elavult fizetési rendszer problémájának áthidalása, megoldása. Manapság amikor az emberek online kommunikálnak és rengeteg online rendszert használnak az információ áramlása és a kommunikáció hihetetlenül felgyorsult, míg a fizetési rendszerek ezzel a fejlődéssel nem tartottak lépést.  A nemzetköz átutalások lassúak, általában 3-5 napot vesznek igénybe és igen magas költséggel járnak.  A Ripple megoldja a nemzetközi pénzküldés ezen problémáját, az XRP ugyanis négy másodpercen belül szállít pénzt bárhová a világon, ráadásul minimális költséggel és a közvetítő bankok kiiktatásával valósítja ezt meg. A rendszer jelentős számú, mintegy 1500 tranzakciót képes kezelni másodpercenként.

Fejlesztő csapatuk folyamatosan dolgozik és mára már közel 100 bankkal állnak partneri kapcsolatban.  Folyamatosan bővül azon bankok és pénzügyi szolgáltatók száma, amely a technológiát használni kívánja.

Az XRP éppen ezért sokak szerint az elkövetkezendő években meghatározó kriptodevizává fog válni.