Kriptodevizák általában:

 

A kriptodeviza olyan digitális eszköz, mely csereeszközként vagy manapság fizetőeszközként is funkcionál.  Nevét onnan kapta, hogy  kriptográfiát (titkosítást) használ a tranzakciók biztonságossága érdekében. A kriptodevizákat elsősorban bankrendszereken és intézményi kereteken kívül használják a digitális világon keresztül. A legelső és legismertebb kriptopénz a Bitcoin, amelyet 2009-ben hoztak létre.  Azóta ezernél is több kriptopénz létezik, amelyeket a Bitcoin + alternative szavak összekapcsolása révén altcoin-oknak neveznek. A Bitcoin és az altcoin-ok is decentralizáltak és a blockchain, azaz egy ún. elosztott főkönyvi technológiát használnak.

A blockchain technológia és az egyes kriptodevizák egyre népszerűbbek, elfogadottságuk valamint felhasználhatóságuk folyamatosan nő.  Napjainkban nem csak a kisbefektetők érdeklődésnek áll a középpontjában, hanem bankok, vagyonkezelők, befektetési alapok is egy újfajta, alternatív befektetési lehetőségként tekintenek mind a Bitcoin-ra mind pedig a többi kriptodevizára.

Folyamatosan nő a kriptodevizák elfogadóhelyeinek száma a világon és számos pénzügyi szolgáltató kínál kriptodeviza alapú bankkártyát.

A kriptopénzek helyzete és megítélése  lényegesen különböző országonként. Míg bizonyos országok tiltják vagy korlátozzák a kriptodevizákat, addig mások  kifejezetten engedik a használatát és kereskedelmét, sőt van ahol az ország és a kormányzat teljes támogatását élvezik, ilyen például Észtország, Svájc vagy Japán.